Alternatív mozgás- és masszázsterápiák

Az Alternatív mozgás- és masszázsterápia olyan masszázs és mozgásmódszerek alkalmazását jelenti, melyek a szokásos gyógytorna és gyógymasszázs keretében nem (vagy kevésbé) ismertek. E terápiák az eredetüket képező filozófiai eszmerendszer (leggyakrabban valamely távol-keleti filozófia, pl. kínai, védikus filozófia) alapján kerültek alkalmazásra úgy, hogy az európia gondolkodásban megszokottnál nagyobb jelentőséget kapnak a belső átélések, a légzőgyakorlatok, illetve a lassú, kitartott szimbolikus jelentőséggel is bíró mozdulatok.

A terápia során jellemzően masszázsterápiát végzünk, a mozgásterápia alkalamzása ezt egészíti ki a beteg állapotához, adottságaihoz és igényeihez szabott gyakorlatsor betanításával

A masszázs során az egész emberre, az egyes testrészekre, vagy specifikus zónákra, mikroterületekre aktív mozgással vagy passzív mechanikai ráhatással (nyomással), illetőleg passzív mozgatással ható módszereket alkalmazunk.

Az általam gyakorolt hagyományos japán ízületkimozgató masszázs kínai harcművészeti elvekre és tradícionális fogásokra épülő japán masszázstechnika, olyan komplex, izületstimuláló és energetikai elemeket is tartalmazó teljestest-masszázs, amelynek célja a test szimmetriájának és ezzel harmonikus működésének fenntartása vagy visszaállítása.
A test szimmetriájának felborulása a sacroiliacalis ízület eltolódására és ezáltal a test tömegközéppontjának eltolódására vezethető vissza, így e masszázs (ami megelőzésként, de terápiaként is végezhető) elsősorban ennek az elváltozásnak a helyreállítására törekszik. Ugyanakkor teljestest-masszázsként nagy hangsúlyt helyez a az izmok megfelelő ellazítására és az ízületek mozgásterjedelmének javítására illetve helyreállítására is (ezt szolgálják pl. a speciális izetmobilizáló technikák, amiket sokan tévesen "csontkovácsolásnak" neveznek), hiszen ezekben láthatjuk a test energiaáramlásának legfontosabb feltételeit.

Szeretnék bejelentkezni!